The Buttshakers + Mahina

deel een rit op carpool.be

za 16.12.2023

| ► deuren open: 20:00 - 23:00 uur / Mahina begint om 20:30 | ► 10 € Korting / 12 € VVK / 14 € Kassa / 2.8 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Mahina
(be)

De Brusselse artieste Mahina Ngandu zorgt voor wereldlijke warme klanken in een mix van Afro pop, soul, r&b, Congolese melodieën en reggae.

Mahina haar persoonlijke uitdaging is om een eigen stijl te vinden tussen de ‘zwarte’ muziek uit verschillende tijden en plaatsen. Geïnspireerd door Amerikaanse vocalisten als Erykah Badu, Aaliyah, D’Angelo of India Arie, de Europese Amy Winehouse en Zap Mama, evenals de Congolese Mbilia Bel en Papa Wemba, bespeelt Mahina met haar fluwelen stem warme klanken van overal. De muziek switcht van diepe soul naar dancehall tot r&b.

‘Think I like You’ is de eerste single van haar aankomende EP en werd opgepikt bij Radio 1 en Bruzz. Ze schreef het nummer tijdens een muziekresidentie in Oeganda.

Ze is ook actrice en was onder andere te zien in de voorstelling ‘Dear Winnie’ van KVS en NNT.

The Buttshakers
(FR/USA)

Soulvolle blues en jazzy funk, met een Amerikaanse frontvrouw om van te duizelen en een groep Franse rasartiesten die het geheel vlotjes binnenkoppen.

Ciara Thompson heeft zo’n stem waar je vanaf de eerste noot fan van bent. Diep, ruw en vol gevoel. Ze is Amerikaans, maar wisselde van oceaankant in 2008 om te settelen in Lyon. In het openingsnummer van de laatste plaat ‘Arcadia’ doet ze haar verhaal. Na elke dag te horen dat de VS het beste land ter wereld is, begint de desillusie stilaan de overhand te nemen. Amerikanen die reizen ontdekken al snel dat de interne keuken van hun land niet altijd even proper is. ‘Back in America’ zingt ze, waar ze zich steeds meer een vreemdeling in eigen land begon te voelen.

Thompson omringt zich in Frankrijk met lokale topmuzikanten en tourt sindsdien intens Europa rond met haar Buttshakers.

Op hun vorige plaat ‘Sweet Rewards verkenden The Buttshakers de romantische kant van de soulmuziek. Maar met het nieuwe ‘Arcadia’ duiken ze dieper in de soul uit de hoogtijdagen van de jaren ’70, geïnspireerd op de muziek van Gil Scott-Heron, Marvin Gaye en Curtis Mayfield. De plaat staat onder hevige invloed van hedendaagse politieke en sociale gebeurtenissen, vooral Thompsons thuisland moet het ongelden. De vorm en inhoud ontmoeten elkaar in een rauwe wereld, maar toch vol finesse en delicatesse, altijd met een hoopvolle blik naar de toekomst. Samen met de opzwepende energie die ze uit blues, r&b en funk putten een boeiende plaat die live voor de nodige beweging zal zorgen.

The Buttshakers komen je op 16 december uit je winterslaap halen, het vuur ontsteken en de dans inzetten richting betere tijden.