The Mechanics + Slumberland

deel een rit op carpool.be

vr 01.12.2017

| ► deuren open: 20:00 uur / Slumberland begint om 20:30 | ► 6 € Korting / 8 € VVK / 10 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Slumberland
(be)

Hoezo, installatiemuziek te arty farty? Muzikant en filmmaker Jochem Baelus (ex-Echo Beatty) laat met Slumberland horen dat het ook anders kan. Slumberland stampt een sonisch klanktapijt van bizarre muziekkronkels uit de grond waar postrock, krautrock en psych elkaar ontmoeten.

Haardrogers met mondharmonica’s, vervormde breinaalden, super 8 projectoren en een assemblage van drum- en naaimachines zijn de instrumenten van dienst. Verrijkt door de (g)rauwe gitaarpartijen van Baelus, doet Slumberland ons denken aan Suicide en een zachte versie van Swans.

Begin 2013 lanceerde Baelus zijn self titled debuut op het kleine label “De Zesde Kolonne” en daarmee schoot hij recht in de roos. Zo verzorgde Slumberland ondertussen het voorprogramma van Tindersticks, King Dude en Parquet Courts. De band valt niet enkel muzikaal op. Ook visueel oogt Slumberland erg aantrekkelijk, met de klankinstallaties die in houten rekken op het podium zijn uitgestald.

Drummers Frederik Meulyzer (Hamster Axis of the One-click Panter) en Alfredo Bravo (Flying Horseman) vergezellen Baelus, wat de performance naar nieuwe hoogtes tilt. Humo vatte het mooi samen: “Mooi om zien, heerlijk om horen.” Ook het 4AD-team is helemaal weg van de aparte, indringende grafstem en de donkere, alternatieve en repetitieve sound van Slumberland.

The Mechanics
(be)

Het gloednieuwe project van percussionist Eric Thielemans knarst, schreeuwt, schuurt, zoekt en vindt. Maar bovenal: het intrigeert. Geruggensteund door een aantal topmuzikanten verkent Thielemans het duistere repertoire van jazzgrootheden als Ornette Coleman, Alice Coltrane, Sun Ra en Albert Ayler.

De bejubelde Antwerpse rockscene rond dEUS houdt het kompas steeds vaker richting de jazzwereld. Het bekendste voorbeeld hiervan is TaxiWars, maar volgens De Volkskrant klinken The Mechanics muzikaal nog spannender dan de groep rond Tom Barman. Vijf heel sterke artiesten die geen introductie meer behoeven, uiten hun grote drang naar experiment en muzikale vrijheid onder de noemer ‘The Mechanics’.

Met bekende en minder bekende vrijbuiters uit de Vlaamse rockscene aan zijn zij, smijt Thielemans zich met kinderlijke energie in een opwindende cocktail van jazz, rock, schreeuwerige praatzang en elektronica. Rudy Trouvé (Tape Cuts Tape, dEUS, Kiss My Jazz…), Mauro Pawlowski (dEUS, Evil Superstars, Kiss My Jazz,…), Roman Hiele (Hiele) en Jean-Yves Evrard (Mâäk’s Spirit, Compagnie Cecilia omzeilen samen (on)bewust muzikale wetten en laten hun muzikale uitspattingen de vrije loop in het bloedstollende muzikale avontuur van The Mechanics. De muzikanten gaan samen improviserend op zoek naar harmonie en wanneer ze die vinden, stokt de adem in ieders keel.

De aftrap van het eclectische project gaven ze afgelopen jaar indrukwekkend op Jazz Middelheim. Hun debuut, dat ze in december aan ons voorstellen, brengen ze deze herfst in eigen beheer uit. The Mechanics worden gestuwd door een oerdrang van muzikale honger en richten hun pijlen niet op commercieel succes. Met improvisatie als hoogste goed, is elk optreden verrassend en uniek. Niet te missen releaseshow!